/ 2025/02/06

شهر «گور» جان می‌گیرد؟

تبلیغات بنری

آژانس بارنا – سعیده اسدیان: در ۱۰۰ کیلومتری جنوب شیراز یکی از جالب ترین و ناشناخته ترین شهرهای توریستی ایران است، شهری که کاوش های باستان شناسی زیادی در آن انجام شده، اما هنوز ناشناخته مانده است.

این شهر گور یکی از نخستین شهرهای باستانی ایران و پایتخت ساسانیان دارای طرحی مهندسی است و به دلیل ساختار مدور که اوج توسعه آن بوده به عنوان اولین شهر مدور کشور شناخته می شود. در زمان هخامنشیان شکوفا شد، بعدها با آمدن اردشیر پارت، پادشاه پارت شهر را بازسازی کرد و با گسترش آن و ساخت بناهای جدید شهرت یافت.

نقاشی های ۱۷۰۰ ساله در شهر گور

در دومین روز از مهرماه امسال بود که محمد سوبت اکلیدی، مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس از کشف تابلوهای نقاشی با قدمت بیش از ۱۷۰۰ سال (آغاز قرن سوم میلادی) خبر داد. در مقبره ها در شهر گوری فیروزآباد در حین ساخت شهر گوری جسد تابوت ساسانی پیدا شد.

این نقاشی‌ها که با استفاده از رنگدانه‌های معدنی روی بستری از گچ انجام شده است، چهره‌ها را به شکل نیمرخ و ربع به تصویر می‌کشد.

وی گفت: در قسمت شمال غربی برج گورشهر اتاقی به ابعاد حدود ۸.۵۰*۹ متر با دیوارهای سفالی از داخل گچ بری شده و در دیوار شرقی این اتاق دیواری قرار دارد. نقاشی با سایز ۶۰ x. 90 سانتیمتر با مقایسه آنها با وضعیت کاخ اردشیر و نیز نوع رنگ و شیوه آن، گوشه ای از زندگی یا مراسم خاصی از خانواده های اصیل و شاهنشاهی ساسانیان را بیان می کند. می کند.”

در سمت راست این تصویر، شمایل مرد جوانی را مشاهده می کنید که به دلیل آسیب دیدگی نیمی از تصویر و پایین بدن، وضعیت او مشخص نیست.

در سمت چپ این نقش و چسبیده به آن یک فیگور زنانه به سبک نقش پهلو با تغییر رنگ لباس و روی زمینه قرمز با چیزی شبیه بره در دست اجرا شده است. . این طرح در داخل یک قاب مستطیل شکل با زمینه سبز روشن و ۵ سانتی متر سمت چپ آن و کاملاً به سمت قاب کناری آن قرار دارد که در آن دو شکل انسان بر روی زمینه صورتی مانند تصاویر سمت راست کشیده شده است.

آیا شهر «گور» زنده می شود؟

همکاری با موسسه آزمایشگاهی در توکیو و دانشگاه اوربینو در ایتالیا محقق نشد

علی ریزو عسگری چاوردی مدیر سابق پایگاه گور در جمع خبرنگاران گفت: در دوران مدیریتم فقط تلاش کردم تا میدان و قلمرو شهرستان گور را در سطح ملی و بین المللی تثبیت و توجیه کنم که در آن زمینه و قلمرو، رکورد جهانی شد.

وی افزود: از یک طرف به دلیل اهمیت نقاشی های به دست آمده در شهر گور، آنالیز و آزمایش و فتوگرامتری آن را انجام دادیم و با یک موسسه تحقیقات آزمایشگاهی در توکیو و دانشگاه اوربینو برنامه داشتیم. در ایتالیا که قرار شد محوطه نقاشی به میدان تبدیل شود و تابلوها تقویت شود که متاسفانه با وجود امضای تفاهم نامه میسر نشد.

چاوردی تصریح کرد: یک کیلومتر راه گردشگری در شهر گور شناسایی و زیرساخت های آن را ایجاد کردیم اما قسمت مرکزی با توجه به وجود آثار و آنچه نیاز به تحقیق دارد اقدامات دیگری را می طلبید. در آن زمان پژوهشکده علمی میراث فرهنگی برای ادامه تحقیقات (در سال ۱۴۰۰ یا ۱۴۰۱) اصلاً با ما همکاری نکرد و حتی به درخواست ما برای تحقیقات ژئوفیزیک پاسخی نداد.

آیا شهر «گور» زنده می شود؟

تمامی زمین های منطقه اکتشافی شهر گور خریداری شد

اما افشین ابراهیمی، معاون میراث فرهنگی استان فارس که مدتی مدیریت پایگاه های جهانی را نیز بر عهده داشت و در سال ۱۳۸۵ مدیریت پایگاه شهر گور را بر عهده داشت، در این باره می گوید: کاوش های باستانی در این شهر و شرایط نگهداری این تصاویر:

مقبره ای در گور وجود دارد که توسط خانم لیلی نیاکان در سال ۱۳۶۳ حفاری شد، سپس ایشان نامه ای به پژوهشکده فرستادند تا نقاشی های این غار را حفظ کنند تا تیم حفاظت به منطقه بروند.

وی افزود: من جزو این گروه ۴-۵ نفره بودم که در سال ۸۵ به محل رفتیم و تابلوها را حفظ و تثبیت کردیم. دو هفته آنجا ماندیم. این مقبره ها شامل دو تابوت و نقاشی است که کف آن نقاشی هندسی و تصویر این نقاشی ها بر روی اجساد است. سال بعد یعنی سال ۸۶ رئیس پایگاه گور شدم. تمام اراضی شهر گور متعلق به مردم بوده و دارای نقشه و اسناد می باشد. فقط من توانستم قسمت مورد تحقیق را بخرم.

هاشمی تاکید کرد: در واقع زمین نقاشی و قبور را برای میراث فرهنگی گرفتند و خریداری کردند. در مرحله بعد سقف حفاظتی بر روی این قبور قرار داده شد که در زمان خود وظیفه مهمی به شمار می رفت و با حفاظت از آثار تا به امروز نیز همین اقدام انجام شده است.

وی ادامه داد: علاوه بر پاکسازی، حفاظت و تثبیت تابلوهای قبلی، تابلوهای دیگری نیز پیدا شد که آنها را تقویت و تثبیت کردیم و اطراف خندق را کاه گذاشتیم تا نیفتد. مرحله بعدی ساماندهی این است که سقف فلزی باید نوسازی شود و حفاظ شفاف در اطراف سنگر قرار گیرد (البته حفاظ شیشه ای نیست). یک محافظ شیشه ای در اطراف تابلو قرار داده شده و سقف بلند آن را مدرن و جذاب کرده است.

قسمت کوچکی از کف را چوب می پوشانند تا محققین در محل کار تکان نخورند، البته همه این اقدامات ایده هایی است که باید به طرح تبدیل شود، به شورای فنی منطقه و وزارتخانه برود و در صورت تایید اجرا خواهند شد.

آیا شهر «گور» زنده می شود؟

توقف حفاری در شهر گور از سال ۱۹۸۴

هاشمی با اشاره به اینکه متأسفانه از سال ۱۹۸۴ تاکنون هیچ کاوشی در غور انجام نشده است، گفت: “یک منطقه محدود از نظر ژئوفیزیکی اکتشاف شده است، اما اکتشاف نشده است.” تاج و تخت شهر گور که خانم نیاکان حدس می زند آتشکده یا محل عبادت است یا تخت بسیار زیباست اما وضعیت خوبی ندارد. سنگ ها پراکنده هستند و برای یافتن شکوه واقعی خود نیاز به تحقیق و سازماندهی دارند.

وی تاکید کرد: پس از بازدید وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی عامیانه مقرر شد طرحی برای ادامه تحقیقات باستان شناسی تهیه و پس از تایید موسسه علمی-پژوهشی آغاز به کار شود.

افتتاح سایت موزه در گور

در همین حال محمد سوبیت اقلیدی، مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس درباره شهر گور می گوید: اولین و آخرین کاوش های باستان شناسی در سال ۱۹۸۴ انجام شد که پس از آن هیچ علاقه ای نشان داده نشد و سال ها حفاری انجام نشد. پس از بازدید آقای صالحی امیری از گور، در گام اول مرمت این بنا در دستور کار قرار گرفت. مرحله اول مرمت تابلوها، مقبره ها و کف آنها را به پایان رساندیم. سازه ای تدارک دیده شده تا این اثر به موزه ای تبدیل شود تا گردشگران از اثر دیدن کنند.

وی افزود:از آنجایی که اینجا آتشکده ای وجود دارد، آقای وزیر دستور داد تا با مشارکت موسسه علمی میراث فرهنگی و پایگاه، کاوش باستان شناسی آتشکده گور آغاز شود. وزیر امور خارجه تاکید کرد: کاوش های باستان شناسی باید در شهر گور انجام شود.

حالت های ثابت اقلیدس: موضوع دیگر در گور مسیر جاده است. در حال انجام مطالعه ای برای دسترسی ایمن به مرکز شهر گور از شهر فیروزآباد هستیم. یک جاده دسترسی اولیه وجود دارد، اما تصمیم گرفتیم ابتدا تحقیقات اولیه را انجام دهیم تا بتوانیم مسیر را برای ایجاد یک مسیر امن و استاندارد به شهر گور بهبود دهیم.

انتهای پیام

تبلیغات بنری

منبع : خبرگزاری borna

تایماه

https://taimahmag.ir
 

آخرین مقالات

لینک های مفید

تازه های تکنولوژی

تازه های ورزشی

تازه های جهان