خبرگزاری برنا – سعیده اسعدیان: اینجا محل موزه عصر آهن تبریز، یکی از جذاب ترین موزه های جهان است که بقایای عصر آهن را در خود جای داده است و اولین بار در حفاری های یک شرکت مهندسی کشف شد.
در اولین عملیات باستان شناسی در سال ۱۹۷۸م۳۸ قبر با ۳۹ جسد پیدا شد به همین دلیل است که اسکلت های زن و مرد در کنار هم در یکی از گورها پیدا شده و تعداد قبرها کمتر از تعداد اجساد است. در سال های ۱۳۵۸ تا ۱۳۶۱ بر اثر چهار فصل تحقیق، ۱۰۸ قبر تاریخی در این گورستان پیدا شد.
با توجه به اینکه این گورستان در لایه ۲۸ زمین شناسی کشف شده است، فرض بر این است که افرادی که اجساد آنها در این منطقه پیدا شده، ساکنان محلی و کشاورزانی بوده اند که در عصر آهن زندگی می کرده اند.
روش تدفین در عصر آهن چه اطلاعاتی به ما می دهد؟
دیوارهای کاهگلی ساده و پله های چوبی توکار معماری این فضای موزه را با موزه های دیگر متمایز می کند و من روی پل های چوبی می ایستم و به اسکلت هایی خیره می شوم که روزگاری در عصر آهن زندگی می کردند و زمانی را در این فضای غار سپری می کردند. قبر نوزادان کوچک و ساده و قبر نوجوانان مستطیل شکل است.
دفن اجساد به شکل جنین و زاویه دفن نسبت به خورشید باورها و اعتقادات مردم را نشان می دهد، این که مردم با اشیای دفن شده خود دفن می شوند از هر چیز دیگری هنگام بازدید از موزه جالب است.
علی ریزو نوبری که به مدت چهار فصل در این گورستان تحقیق کرده است در گزارش خود گفت: کودکان با اسباب بازی، جنگجویان با سلاح جنگی و زنان با زیور آلات به خاک سپرده می شدند و با توجه به اعتقاد به زنده شدن مردگان، کاسههایی از آب و خوراکیهایی مانند گندم و گوشت مخصوصاً بز و گوسفند را دیدند تا پس از زنده شدن از آنها بهرهمند شوند
به دنبال مجوز پژوهشی از پژوهشگاه میراث فرهنگی هستیم
بر اساس اطلاعات به دست آمده، میانگین سن مرگ برای زنان بین ۲۰ تا ۴۰ سال و برای مردان بین ۴۰ تا ۶۰ سال بود. بر اساس تحقیقات پزشکان باستان شناس، علت جوانی زنان هنگام مرگ این است که در زمان خود به بیماری های مختلفی مبتلا بوده اند و بزرگی بیش از حد جمجمه کودکان نیز از نشانه های بیماری های دیگر است. آن زمان
احد حمزه زاده مدیر کل میراث فرهنگی آذربایجان شرقی وی درباره توقف عملیات کاوش در موزه عصر اوهان به خبرنگار برنا گفت: برای قطعات کاوش شده در موزه عصر اوهان ۲ میلیارد اعتبار اختصاص دادیم. علاوه بر آن او نابود شد. اکنون ما از پژوهشگاه میراث فرهنگی اجازه می گیریم تا در آنجا کاوش کنیم.
نظر پژوهشگاه میراث فرهنگی درباره کاوش های جدید در موزه عصر آهن
این زمان است مصطفی ده پهلوان رئیس سابق پژوهشگاه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی وی درباره امتحانات مجدد در این مجموعه به خبرنگار برنا گفت: ما باید شرایط را بسنجیم تا ببینیم کشف جدید چه سودی خواهد داشت. آیا شرایطی داریم که قبرهای جدید و بیشتری را که در حال کاوش هستیم حفظ کنیم یا بهتر است همانطور که هست در خاک بمانیم؟
او می گوید: «این سایت موزه نیز موضوع مقالات و پایان نامه های زیادی بوده است، البته اگر بتوانیم این اشیاء ارزشمند را نجات دهیم، پس از گذشت چند صد سال، با پیشرفت علم، اطلاعات بهتر و جالب تری در مورد این گورها منتشر خواهیم کرد بدست خواهد آمد.
ده پهلوان خاطرنشان کرد: باید بدانیم آیا سوال جدیدی در این تحقیق وجود دارد یا خیر؟ تا زمانی که سوال مهمی برای رفع بلاتکلیفی گذشته فرهنگی ایران وجود نداشته باشد، با کشف جدید موافق نیستیم.حتی اگر کشور از نظر حفاظت از اشیاء در وضعیت مطلوبی قرار داشت، باز هم تا آنجا که لازم بود باید کاوش می کردیم. امروزه می تواند اطلاعات دقیق تری را در اختیار شنوندگان قرار دهد.
انتهای پیام/