مهدی تمیجی فر مدیرکل پتروشیمیران در گفت و گو با خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری برنا، اظهار کرد: تحلیل بازار سرمایه کشورهای توسعه یافته نشان می دهد که شرکت های فناور از نظر ارزش آفرینی همواره در بالاترین سطح قرار دارند؛ در واقع شرکت های فناور از نظر ارزش آفرینی همواره در بالاترین سطح قرار دارند. با سرمایه گذاری مناسب در این زمینه می توانید به توسعه اقتصادی کشور کمک کرده و به سودآوری پایدار دست یابید. اما سرمایه گذاری در این زمینه نیازمند الزامات خاصی از جمله توسعه موسسات مالی و ابزارهای ویژه است. یکی از مهم ترین موسسات در جهان صندوق سرمایه گذاری شرکتی (CVC) است.
تمیجی فر در ادامه اظهار داشت: سرمایه گذاری خطرپذیر به طور کلی به معنای تامین سرمایه لازم برای شرکت های آگاه، نوآور و کسب و کارهای فناورانه نوین است که تمایل به جهش و رشد ارزش دارند. در حال حاضر ۴۴ درصد از بودجه تحقیق و توسعه بزرگترین شرکت های دولتی جهان صرف سرمایه گذاری در شرکت های سرمایه گذاری خطرپذیر می شود. سرمایه گذاری خطرپذیر شرکتی (CVC) به عنوان یک ابزار استراتژیک در سطح جهانی رشد قابل توجهی داشته است و نقشی کلیدی در نوآوری و دستیابی به اهداف فناوری شرکت های بزرگ ایفا می کند.
ظرفیت سرمایه گذاری پرخطر برای صنعت پتروشیمی
مدیرکل پتروشیمیران گفت: با نگاهی به کشورهای پیشرفته دنیا می بینیم که در سال های اخیر شرکت های پیشرو در صنایع مختلف به ویژه پتروشیمی به منظور بهره مندی از فناوری های نوین، بهبود فرآیندها به این نوع سرمایه گذاری روی آورده اند. ، انتشار گازهای گلخانه ای را کاهش داده و رقابتی تر می شوند
وی افزود: حجم سرمایه گذاری شرکت ها با تمرکز بر فناوری های نوآورانه در سال ۲۰۲۲ حدود ۱۰۰ میلیارد دلار خواهد بود که نشان دهنده جایگاه مهم این نوع سرمایه گذاری در فضای مالی جهانی است.
تمیجی فر ادامه داد: در حوزه انرژی و صنعت پتروشیمی، حجم سرمایه گذاری های CVC در دنیا حدود ۷.۵ میلیارد دلار است و به تحول دیجیتال، فناوری های سبز و توسعه محصولات جدید توجه ویژه ای شده است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا مدلی از سرمایه گذاری خطرپذیر در صنعت پتروشیمی وجود دارد، گفت: شرکت های بزرگ انرژی مانند BASF، آرامکو، سابیک، توتال انرژی، شل و اکسون موبیل تاسیس شده اند. سرمایه گذاری های مخاطره آمیز به عنوان مثال، BASF Venture Capital بر سرمایه گذاری های استراتژیک در فناوری های متحول کننده تمرکز می کند و تلاش می کند تا موقعیت شرکت را به عنوان پیشگام در گذار صنعت شیمیایی به آینده ای سبزتر ارتقا بخشد.
یکی از سرمایه گذاری های انجام شده در سبد این شرکت، Intellisense است که راه حل هایی مبتنی بر هوش مصنوعی برای بهینه سازی فرآیندهای صنعتی، کاهش مصرف انرژی و منابع و افزایش بهره وری عملیات شیمیایی و معدنی ارائه می دهد. در مثالی دیگر، Pyrum Innovations از فناوری پیرولیز برای تبدیل لاستیک های مستعمل به مواد خام با ارزش مانند روغن پیرولیز و کربن سیاه بازیافت شده استفاده می کند. هدف از این سرمایه گذاری ایجاد چرخه اقتصادی پایدار و کاهش وابستگی به سوخت های فسیلی است.
تمیجی فر افزود: شرکت Shell Ventures در استارتاپ LanzaTech نیز سرمایه گذاری کرده است که سوخت های زیستی بر پایه زیست توده تولید می کند و بر انرژی های تجدیدپذیر و سوخت های جایگزین تمرکز دارد. همکاری شل با LanzaTech امکان تبدیل ضایعات صنعتی به محصولات ارزشمند را فراهم کرده است.
او گفت که ExxonMobil Ventures همچنین بر فناوریهای کربن زدایی تمرکز دارد و با سرمایهگذاری در یک ترموستات جهانی که دارای فناوریهایی برای جذب دی اکسید کربن از هوا است، نقش مهمی در کاهش کربن دارد. این شرکت همچنین به دنبال تولید سوخت زیستی مبتنی بر میکروارگانیسم ها با سرمایه گذاری در ژنومیک های مصنوعی است.
وی ادامه داد: سرمایهگذاریهای صندوقهای سرمایهگذاری شرکتهای فعال در کشورهای توسعهیافته بر فناوریهایی متمرکز است که معیارهای زیستمحیطی، اجتماعی و حاکمیتی (ESG) را برآورده میکنند. تا سال ۲۰۲۳، تقریباً ۴۵ درصد از بودجه CVC به فناوریهای مرتبط با ESG اختصاص خواهد یافت. همچنین سرمایه گذاری در هوش مصنوعی و اتوماسیون نیز به دلیل نیاز به بهبود بهره وری و تجزیه و تحلیل پیش بینی در ساخت، حدود ۱۵ درصد افزایش یافته است.
تمیجی فر گفت: تحقیقات جهانی نشان می دهد که ۶۵ درصد شرکت های دارای CVC فعال بهبود عملکرد مالی و افزایش درآمد را تجربه کرده اند. این شرکتها با استفاده از نوآوریها و دانش جدید استارتآپها، فرآیندهای خود را بهینه میکنند و زمان عرضه محصولات و فناوریهای جدید را کاهش میدهند.
مدیر کل پتروشمیران گفت: این نوع سرمایه گذاری نه تنها برای شرکت های بزرگ سودمند است، بلکه به آنها اجازه می دهد تا با استفاده از نوآوری و فناوری برای ارتقای تغییر، نقشی کلیدی در مسیر تحولات صنعتی و زیست محیطی جهان ایفا کنند. شرکتهای بزرگ پتروشیمی با سرمایهگذاری گسترده در فناوریهای پایدار و نوآوریهای دیجیتال، راههای جدیدی را برای تحقق اهداف فناوری و کاهش اثرات زیستمحیطی در صنعت پتروشیمی باز کردهاند.
این فعال صنعت نفت و شیمیایی درباره وضعیت فعلی صندوق های شرکتی در ایران گفت: متاسفانه در کشور ما با کشورهای توسعه یافته فاصله زیادی در این زمینه وجود دارد و کمتر به سرمایه گذاری های نوآورانه و فناوری به ویژه در این زمینه توجه شده است. صنعت نفت اما پس از تصویب قانون تولید دانش بنیان و شناسایی زیرساخت ها و مشوق های خاص در این زمینه، شاهد تحرکات و آثار مثبتی در صنایع مختلف بوده ایم. طی دو سال گذشته بیش از ۱۵ صندوق شرکتی از جمله فولاد مبارکه اصفهان، آهن و فولاد مرکزی، گروه صنعتی گلرنگ، گروه صنعتی اهت و ایران کربن و غیره به تصویب کارگروه صندوق پژوهش و فناوری کشور رسیده است. به عنوان مثال، فولاد مبارکه از طریق صندوق سرمایه گذاری خطرپذیر ۱۰۰۰ میلیاردی خود با ۶۰۰ شرکت آگاه مشارکت داشته است. ۱۸۰ میلیون تومان بلوکه شده است.
وی افزود: در صنعت پتروشیمی گروه های بزرگی تمایل و آمادگی خود را برای ورود به این حوزه و ایجاد زیرساخت ها و ساختار مناسب برای هدایت سرمایه گذاری های پرریسک اعلام کرده اند.
از منظر استراتژیک، شرکت های بزرگ پتروشیمی کشور می توانند بخش کوچکی از سود سالانه خود را به سرمایه گذاری در زمینه های نوآورانه و فناورانه اختصاص دهند و زمینه خودکفایی و تقویت دانش فنی بومی را در این زمینه ایجاد کنند. نکته مهم این است که این شرکت ها می توانند علاوه بر سرمایه گذاری در زنجیره ارزش عملیات خود از مزایایی مانند معافیت های مالیاتی قابل توجه برخوردار شوند.
وی در پایان اظهار داشت: پتروشیماران به عنوان یک شرکت سرمایه گذاری فعال صنعت پتروشیمی در تلاش است تا صندوق سرمایه گذاری شرکتی ویژه صنعت پتروشیمی ایجاد کند. پیشنهاد ایجاد این صندوق با سهام پتروشیمی جم و زیرمجموعه های آن و مدیریت پتروشمیران با محوریت پروژه های تکمیل زنجیره ارزش پایین دستی ارائه شده و در دست بررسی است. امیدواریم با انجام مقدمات و زیرساخت های لازم، به زودی شاهد ایجاد این صندوق و توسعه سرمایه گذاری های نوآورانه و فناورانه در صنعت پتروشیمی کشور باشیم.
انتهای پیام/